Bonus pri avtomobilskem zavarovanju

Bonus je eden izmed najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na ceno avtomobilskega zavarovanja. Želje vsakega so seveda čim prej pridobiti 50% bonus, kako pa vse skupaj poteka pa vam bomo na kratko napisali v tej novici.

Bonus se obravnava ločeno za osnovno avtomobilsko zavarovanje in kasko zavarovanje. Tako lahko imate na AO že 50% bonus, medtem ko imate kasku komaj 20%.

Vsako novo zavarovanje avtomobila, ko ne koristimo bonusa iz kakšnega predhodnjega zavarovanja, se začne v 14. premijskem razredu. Za vsako leto, ko je zavarovanje sklenjeno za vsaj 11. mesecev in ni bila prijavljena škoda iz avtomobilske odgovornosti, pridobimo 5% bonusa oz. en premijski razred (napredujemo v PR13).

Hitreje do bonusa

V kolikor sklenete zavarovanje preko preko ene od zavarolnic, ki jo zastopamo, lahko pridobite pri AO kar 10% bonusa. Prav tako veljata enaka pogoja, da ne sme biti škode in zavarovanje avtomobila mora biti neprekinjeno vsaj 11 mesecev. Na ta način pridobite 50% bonusa v šestih letih, medtem ko bi pri konkurenčnih zavarovalnicah za to potrebovali 10 let, saj pridobite le 5% bonusa na leto.

Premijski razredi

Zavarovalnice za avtomobilska zavarovanja imajo različno število premijskih razredov. Tako ima Zavarovalnica Generali tudi 1.,2. in 3. premijski razred s 50% bonusa, zavarovalnica Sava ima PR3 s 55% bonusom, pri Grawe pa lahko dosežete kar 60% bonusa.

Bonus in kasko zavarovanje

Pri bonusu na kasko zavarovanje so si zavarovalnice zelo podobne, saj pri vseh začnete v 14 PR in pridobite po en PR na leto. Prav tako imajo vse zavarovalnice premijske razrede do ena. Prednost 1. PR je v tem, da v primeru škode, kjer izgubite 3PR oz. 15% bonusa, pristanete v PR4, kjer imate še vedno 50% bonusa. V primeru še ene škode bi nato padli v PR 7, kjer je 35% bonusa.

Ko izpolnjujete izračun avtomobilskega zavarovanja, označite tisti razred, ki ga imate na obstoječi polici . Če imate že vsaj 10% bonusa, vam ga bomo prišteli 10%, tako da bo cena, ki vam jo bomo sporočili že zajemala novi premijski razred.